Hommelnest in de tuin, en nu?
hommelnest in de tuin

Hommels zijn heel nuttige beestjes, maar we kunnen ons voorstellen dat het even schrikken is als je een hommelnest in de tuin ontdekt. Hoe herken je een hommelnest? Kan zo’n nest kwaad? En wat kun je doen aan een hommelnest in je tuin?

 Er zijn verschillende soorten hommels. Alle hommelsoorten maken nesten. Net als honingbijen zijn hommels sociaal levende bijen met een koningin en werksters. De koningin zoekt in het voorjaar een geschikte plek om haar nest te gaan bouwen. Daarin brengt ze eerst enkele werksters groot, die vervolgens het nest verder uit gaan bouwen. Daarna produceert de koningin mannelijke hommels en koninginnen die gaan paren. Uiteindelijk sterven alle hommels, behalve de nieuwe koninginnen. Die gaan in winterslaap. Na de winter gaan die nieuwe koninginnen weer nesten bouwen en begint de cyclus opnieuw.

Hoe herken je een hommelnest?

Hommelnesten zijn overal te vinden. Sommige soorten bouwen ondergronds, bijvoorbeeld in een verlaten muizenhol. Van andere soorten kom je de nesten tegen in holle bomen of spouwmuren. In het laatste geval zie je vaak hommels af en aan vliegen en via gaten in de muur verdwijnen.

Kan een hommelnest kwaad?

Hommels zijn vredelievende insecten, die vrijwel nooit prikken. Alleen als hommels in het nauw gedreven worden, zullen ze steken. Dus over het algemeen kan een hommelnest in uw tuin geen kwaad. Daarnaast zijn hommels beschermd. Het bestrijden van deze insecten is dus aan strenge regels gebonden.

Hommels zijn ook niet geïnteresseerd in wat wij mensen eten en drinken. Je zult ze dus niet snel om de tuintafel zien vliegen. Als je de hommels met rust laat, zullen zij hetzelfde doen.
Mochten hommels hun nest in je muur hebben gemaakt, dan maak je je wellicht zorgen over de gevolgen voor je muur. Deze wordt echter in de praktijk niet beschadigd. Hommels kunnen niet knagen in hard materialen, dus nestelen ze alleen in holtes die al aanwezig zijn.

 Wat te doen aan een hommelnest in je tuin?

Heb je een hommelnest in je tuin? Allereerst: geniet dan van de ijverige werkers! Zie hoe de hommels door je tuin van bloem naar bloem zweven. Het zijn interessante beestjes om te observeren.

Maar soms bouwen hommels een nest op een plek die niet zo handig is. Helaas kun je een hommelnest niet verplaatsen. De hommels kunnen dan hun nest niet zomaar meer  terugvinden. Die zoektocht vergroot waarschijnlijk alleen maar de overlast, en kost de hommels veel energie. Daarnaast zijn hommels beschermd, dus verstoren en bestrijden is in principe uit den boze.

Je kunt wel wat doen om de overlast te beperken. Hebben ze naast een deur of raam gebouwd? Plaats dan horren om te voorkomen dat ze naar binnen vliegen. Zit het nest op een vervelende plek in je tuin? Zet dan een omgekeerde emmer over het nest, met een gat aan de zijkant waar de hommels doorheen kunnen vliegen. Deze opening kun je naar de kant richten waar je het minste last hebt van de vliegende hommels. Zorg dat er geen regenwater in de emmer kan komen en plaats er een steen op om te voorkomen dat de emmer wegwaait. Een voor hommels aantrekkelijke bloemplant bij de nieuwe ingang (bijvoorbeeld lavendel) zorgt ervoor dat de hommels de ingang kunnen vinden en gaan gebruiken.

Je leest het: een hommelnest in de tuin hoeft helemaal niet zo erg te zijn. Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om insecten in je tuin te krijgen? Lees dan ook eens dit blog.

Bijen als bestuivers: welke soorten bestuiving zijn er?

Bijen als bestuivers: welke soorten bestuiving zijn er?

Bestuiving is een belangrijk onderdeel van de levensloop van een plant. Bijen en hommels zijn belangrijke bestuivers. Maar welke soorten bestuiving zijn er eigenlijk? En kunnen alle bijen een bloem bestuiven? Bestuiving is de overdracht van stuifmeelkorrels...

Bloemen in de berm: wat groeit er?

Bloemen in de berm: wat groeit er?

Het is een prachtig gezicht, zo’n berm vol bloemen. Maar wat bloeit en groeit er allemaal in de berm? En waarom is het belangrijk dat we zorgvuldig omgaan met die bloemrijke bermen? In dit blog lees je er alles over! Waarom zijn bloemen in de berm zo belangrijk voor...